Sommar!

Ja det märks att det är sommar nu. Inte så mycket på värmen och vädret utan destu mer på min blogg. Det är inte lika lätt att sätta sig framför datorn när det är ljust ute och det finns grejer att fixa med. Det blir lite glesare mellan inläggen helt enkelt.

I går var jag duktig och var ute och sprang med hundarna. Idag blev det en rask promenad och på det 100 sit-ups. Ja inte för hundarna utan för mig, sit-upsen alltså. Målet är att vi ska hinna med något aktivt varje dag. Det krävs om vi ska komma i form innan badsäsongen. Det saknas liksom midja på både mig och Morris. Men vänta bara, i det här tempot kommer vi vara mest slimmade på hundbadet.

Snart är det midsommar och det ska bli skönt med långhelg. Massor av sill och nypotatis skall förtäras!

Hej hopp!!

En vecka har gått...

Och jag har inte hunnit skriva en enda rad på bloggen. Förra veckan ägnades till stor del åt att baka tårtor. I lördags var vi i Ugglarp och avnjöt dessa skapelser. Mattias mormor och morfar firade guldbröllop och jag hade fått uppdraget att fixa tårtorna. De blev mycket smaskiga, precis som all annan mat vi bjöds på på detta kalas.

Vi hade husvagnen med oss och framåt småtimmarna är det alltid lika skönt att krypa ner i bädden och dra täcket över sig. Det är något visst med att sova i husvagn. Söndagen är vilodag och detta beaktade vi så gott det gick, med undantag av en promenad med hundarna.

Föresten, i lördags morse hände något som inte hänt på bra länge. Klockan ringde 07:30 och jag studsade rakt upp och hoppade i löparskorna. Sen var jag, Tyke och Morris ute och sprang i 30 minuter innan frukost. Bra jobbat!!! (eget beröm ska man ta på allvar för det kommer från hjärtat) Stegen var lätta, flåset alldeles lagom tungt och hälsporrarna kändes inte av det minsta. Hur härligt som helst och idag upprepade vi bedriften. Fast inte innan frukost utan direkt efter jobbet istället. Återigen bra jobbat!! Skam den som ger sig, vi ska komma i form till badsäsongen.

Nu sover Husse i soffan brevid mig och tvättmaskinen är precis klar. Dags att röra på sig... 

Idetorka

Det är söndagkväll och jag är vansinnigt trött. Tänk att man kan bli så trött av att göra ingenting i två dagar. Jo städat och röjt fick jag gjort i går kväll och kört ett antal maskiner tvätt. Men annars har det varit nästan pinsamt lungt.

Idag har vi haft en social söndag. Karin startade dagen tidigt med att flytta 10st unghingstar till ett nytt bete. Självklart inte ensam men två små ystra ponnier hade jag ansvaret för. Väl hemma igen påbörjades jobbet med att få Husse ur sängen. Han var trött.

"Vad ska vi göra idag?" var den stora frågan. "Lunch på laxbutiken?" föreslog Husse. Ni som känner mig vet vad jag tycker om detta stället. Min mage stog i fyra hörn när vi gick ut därifrån. Så himla gott helt enkelt. Sedan for vi ner till Ugglarp och Mattias mormor och morfar. Efter detta besök styrde vi saaben hemåt och hann med ett mellanstopp i Högared. Där blev vi bjudna på kvällsmat och återigen stog min mage i fyra hörn. Jenny kan det här med matlagning!

Nu sitter vi i soffan och gör precis ingenting. Helt underbart. I morgon är det måndag och allvaret börjar igen. Jag ska göra ett nytt försök med att besiktiga husvagnen och förhoppningsvis är vi sedan redo för de stora äventyren som sommaren bjuder på.

Tjing och hopp!!

Recept som var utlovat

Ibland är det lite leveranstid på grejer jag ska göra. Det kan vara allt i från att skicka ett mail, ta med en trasig telefon till återvinningen, fixa bommar till transporten, tvätta en duk eller fixa något annat som jag tagit på mig ansvaret för mm mm. Det blir liksom bara inte gjort. Ja nu är det inga världsviktiga grejer jag går och drar på utan det är snarare de allra simplaste grejerna som får vänta. De som hade varit lika bra att få gjort med en gång. Är det däremot bråttom med något då är jag grymt snabb. Men saker som går att förhala får oftast vänta. Inte för alltid, bara ett litet tag så det liksom får ligga och mogna... Svärmor, du ska få bilderna från båtfärden. Har inte glömt dig, de är snart övermogna.


Så här kommer receptet på det goda brödet jag bakade för ett tag sedan.

1. Värm 5dl vatten, 1/4 dl olivolja och 1/2 msk honung till 37°C. Blanda ner 50g jäst eller en påse torrjäst.
2. Finriv 2st morötter och blanda ner i degspadet tillsammans med 1/2 dl solroskärnor, 1/2 dl pumpakärnor samt 1/2 msk salt.
3. Blanda ner 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl och därefter 10 dl dinkelsikt.

Degen skall vara rejält kladdig och inte släppa från bunkens kanter. Använd en träslev att blanda med om det är för kladdigt för händerna.

4. Jäs i bunken under en duk i 40 min.
5. Klicka ut ca 13st frallor (gärna utflutna i stället för bulliga) på plåtar och strö lite mjöl över.
6. Lägg en duk över och låt jäsa i 30 min.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 180-200°C tills de fått fin färg, ca 20 min. Om du sticker en provsticka i dem så ska den vara lite kladdig.
7. Låt svalna under duk.
8. Ät och njut. Håller sig saftiga länge tack vare morötterna.

Grabbar i frihet

Vädret denna eftermiddag har verkligen varit juvligt. Så efter jobbet bestämde vi oss för att ta med hundarna till sjön Svarten för lite bad och picknick. Tyvärr försökte vädergudarna slå undan benen för oss med både svarta moln, blåst och några droppar regn. Men skam den som ger sig. Tyke och Morris ville bada.

Tror att få kan bli så uppspelta över några pinnar och en stor pöl med vatten. Som två sälar simmade de omkring och guppade i vågorna. Det här är livet, att få vara lös och bada obegränsat.


Å så en sån rolig bild som man ibland lyckas fånga med kameran. Kolla in Morris!


När hundarna var välbadade och trötta så åt vi vår medhavda picknick. Sen vidare till nästa grabb i kontrollerad frihet.

I Falkenbergs inland är naturen otroligt vacker. Kullar och dalar blandas med flack mark och åkermark möter skog och betesmark på ett mycket smakfullt sätt. En sommarkväll när solen håller på att gå ner kan det kännas nästan magiskt. Vill aldrig att sommaren ska ta slut. Mitt i detta underbara landskap går Fix William på sommarbete. Undrar om han förstår hur lyckligt lottad han är?

Brukar kolla till honom med jämna mellanrum. Dels för att se så han har det bra men också för att njuta av den vackra omgivningen. Och han ser verkligen ut att ha det bra. Tillsammans med 9 andra ponnyhingstar njuter han till fullo av sommaren och den stora hagen. Först idag insåg jag hur han vuxit och ändrat kroppsform. Det är inte längre en liten "valp" och en liten kula på magen har han allt fått. Grönt gräs gör gott för tunna unghästkroppar.


Visst är han lik sin mormor, Fix Felicia? Tycker att både färgen, huvudet och uppsynen påminner om henne.

William får gå kvar och njuta ett bra tag till och blir det fler fina kvällar så blir det också fler tillfällen för hundbad. Alla verkar nöjda och blir det bara en lång varm sommar så är även jag mer än nöjd.

Men nu är solen på väg ner över Grishult och klockan börjar bli läggdags. Godnatt!

RSS 2.0